Zo help je leidinggevenden om werkgeluk te vergroten

Steeds meer organisaties stellen werkgeluk centraal in hun personeelsbeleid. Maar werkgeluk is een breed begrip waar je alle kanten mee op kan. Hoe zorg je voor de juiste focus? Antwoord: door je leidinggevenden drie dingen te leren.
Patagonia en de kracht van werkgeluk
‘Let my people go surfing.’ Deze vijf woorden vormen de kern van het personeelsbeleid van Yvon Chouinard, oprichter van outdoormerk Patagonia.
Al vroeg bedacht hij: als ik mensen wil inspireren om goed voor de planeet te zorgen, dan moet ik goed voor mijn mensen zorgen. Zelf outdoor-sporter wist Chouinard hoe belangrijk het is om het moment te pakken: als je een surfer bent en de golven zijn goed, dan wil je de zee in. En daarom gaf Chouinard zijn mensen de vrijheid om zelf hun tijd in te delen. Zodat, als de golven zouden roepen, zij hun middagpauze iets konden verlengen om de zee in te duiken. Waarna ze extra gemotiveerd en vol goede ideeën (want dat krijg je, als je even iets totaal anders doet) aan de tweede helft van de dag zouden beginnen.
Yvon Chouinard was zijn tijd ver vooruit. Vandaag de dag proberen vele organisaties het voorbeeld van Patagonia te volgen. De arbeidsmarkt is krapper geworden en de wereld complexer: de disruptieve veranderingen volgen elkaar in rap tempo op. Anno 2025 moet je als organisatie echt wel wat meer te bieden hebben dan een goed salaris en een goed bereikbare koffiecorner. Om je ambities te bereiken en de uitdagingen het hoofd te bieden, heb je gezonde, veerkrachtige mensen nodig die echt bij je passen.
Werkgeluk begint bij goed leiderschap
Het verhaal van Chouinard en Patagonia heeft twee lessen in zich. Eén: het loont om werkgeluk centraal te stellen. En twee: het werkgeluk van je mensen begint bij goed leiderschap. Nu heeft niet elke organisatie een hoofdkantoor naast het strand van Californië. Maar dat hoeft ook niet. Zelfs op een bedrijventerrein in Diemen-Zuid kun je aan werkgeluk werken. En dat doe je onder andere door in goed leiderschap te investeren en ze de tools te geven om het werkgeluk van het team te vergroten.
Nu wordt leiderschap vaak ingewikkelder gemaakt dan het is. Eigenlijk is het heel simpel, een leidinggevende moet drie dingen kunnen: signaleren, motiveren en sturen.
“Werkgeluk begint niet bij een pingpongtafel, maar bij een leider die écht ziet, luistert en richting geeft.”
Signaleren: op tijd zien wat er speelt
Een goede leidinggevende weet wat er onder de oppervlakte gebeurt. Niet alleen of iemand goed presteert, maar ook of iemand goed in zijn of haar vel zit, spanning ervaart, gestrest is en voldoende gemotiveerd is. Veel problemen ontstaan niet ineens, maar bouwen zich op. Door de vinger aan de pols te houden, kun je ervoor zorgen dat je mensen tevreden en betrokken blijven en voorkom je uitval en een negatieve sfeer (die vaak van kwaad tot erger gaat).
Motiveren: de vonk laten branden
Een goed leider weet wat zijn of haar mensen intrinsiek motiveert en kan hier gesprekken over voeren. Het gaat dus niet om belonen of pushen, maar om aansluiting te vinden bij wat mensen zelf belangrijk vinden in hun werk. Zie het voorbeeld van Patagonia: als je weet dat je mensen van surfen houden, zorg dat ze kunnen surfen. En, nog beter: laat ze hun eigen tijd indelen. Mensen die gemotiveerd zijn, werken met meer energie, verantwoordelijkheid en creativiteit. Ze zijn veerkrachtiger en meer betrokken. En vallen minder snel uit.
Sturen: richting geven én duidelijk zijn
Een goede leidinggevende schept helderheid in zijn of haar verwachtingen over de te behalen doelen en het gedrag van zijn of haar mensen. Als medewerkers niet weten waar ze aan toe zijn, ontstaat ruis, frustratie of passiviteit. Ook wordt het dan moeilijk om mensen aan te spreken op hun gedrag, omdat de kaders onduidelijk zijn. Het is dus cruciaal om houding en gedrag objectief te kunnen observeren, het gesprek erover te voeren en het te koppelen aan resultaat. Mensen die precies weten waaraan ze zich committeren, waarom ze dat doen en hoe ze zich kunnen ontwikkelen, ervaren meer werkgeluk, zullen beter presteren en langer blijven.

Meer dan de som der delen
Dit lijkt ingewikkeld, maar: signaleren, motiveren en sturen kun je leren. Een goede leidinggevende hoeft niet een volleerd psycholoog te zijn. Bij Buddy geven we masterclasses aan leidinggevenden en helpen we ze bij hun individuele ontwikkeling. Zodat ze de juiste tools in handen krijgen om mensen gezond, gemotiveerd en effectief te houden. En zo hun werkgeluk te vergroten.
Read more
-
Zo help je leidinggevenden om werkgeluk te vergroten
Goed leiderschap is dé sleutel tot werkgeluk. In deze blog ontdek je hoe…
-
Coaching anno 2025: laagdrempelig, flexibel en preventief
Coaching op het werk moet laagdrempelig, flexibel en preventief zijn. Ontdek waarom dit…
-
Vragen aan Buddy – Monique
Hoe herken je een goede coach? Monique (Buddy) deelt haar visie op werkgeluk,…