Strikt vertrouwelijk: het stille gevecht van een jonge IT’er

We delen graag persoonlijke cases uit onze praktijk. Geen echte namen, wel echte verhalen. Want de gesprekken die Buddy voert zijn strikt vertrouwelijk. Dit keer duiken we in het verhaal van Rico, een jonge IT-consultant die pas net begonnen is, maar nu al worstelt met prestatiedruk, onduidelijke verwachtingen en een hoog tempo van technologische verandering. 

Maak kennis met Rico, IT-consultant van begin 20 

Na de HAVO ging Rico ICT studeren aan de Hogeschool van Amsterdam. Hij woont nog steeds bij zijn ouders (woningnood). Meteen na zijn afstuderen in 2023 kon hij aan de slag bij een IT-consultancy bureau dat digitale oplossingen bedenkt voor grote e-commerce-partijen. Rico werd gedetacheerd bij de online afdeling van een bekende doe-het-zelfzaak en werkt als IT-consultant in het team dat zich met de digitale kassa bezighoudt. 

De werkdruk is hoog en de ontwikkelingen gaan snel 

Rico zit in een team met voornamelijk jonge IT’ers. Leeftijdsgenoten, net zo goed in hun werk als hij. Zijn Product Owner is Lisa (1993), die zelf ook de nodige prestatiedruk voelt van haar leidinggevende. Ze vraagt veel van haar teamleden. Met de komst van generatieve AI en de professionalisering van de cybercrime gaan de ontwikkelingen in de IT-wereld snel. Het kost behoorlijk wat energie om up-to-date te blijven en niet achter de feiten aan te lopen. 

“De codes van het intermenselijke kantoorleven hebben voor Rico meer geheimen dan computercode.”

Een gat in de ontwikkeling van zijn soft skills 

Dit is Rico’s eerste officiële baan. Als student werkte hij in een café, waardoor hij de nodige sociale vaardigheden heeft ontwikkeld. Maar door corona zit er ook een gat in de ontwikkeling van zijn soft skills. De codes van het intermenselijke kantoorleven hebben voor Rico meer geheimen dan computercode. Veel blijft onbesproken. Vaak moet hij gissen naar wat er precies van hem verwacht wordt. En de concurrentie is hoog. Tijdens evaluatiegesprekken zegt hij dat alles goed gaat. Maar Lisa ziet iets anders. Ze vindt Rico er moe uitzien en minder gemotiveerd overkomen. Ze voelt dat hij iets achterhoudt. Als ze haar zorgen uit, haalt Rico zijn schouders op. Maar hij oogt gespannen. Ze is blij de mogelijkheid te hebben Buddy in te schakelen voor haar teamleden.  

Een neerwaartse spiraal van zelftwijfel 

Tijdens het intakegesprek blijken er de nodige angsten te zitten achter het schild dat Rico heeft opgetrokken. Ben ik goed genoeg? Moet ik niet nog harder werken? Zit ik hier eigenlijk wel op m’n plek? Straks krijg ik een negatieve beoordeling… Daarnaast vindt hij ook dat er van alles mis is. Hij blijkt het lang niet altijd eens met de opdrachten die hij krijgt en met de besluiten die Lisa neemt. 

Omdat hij zich niet uitspreekt komt hij in een neerwaartse spiraal van zelftwijfel terecht. Samen met zijn coach probeert hij te achterhalen waar het probleem zit. Waar is hij bang voor? Maar ook: waar krijgt hij energie van, waar liggen zijn ambities en wat zit hem in de weg om een stap in die richting te maken? 

Meer balans, meer energie en meer perspectief 

Met z’n tweeën stellen ze een actieplan op. Om de balans terug te vinden, maar ook om een volgende stap te maken. Door actief stil te staan en te reflecteren op zijn functioneren, drijfveren en gevoelsleven ontdekt Rico waar de valkuilen en kansen liggen in zowel zijn persoonlijke effectiviteit als professionele ontwikkeling. Met concrete opdrachten leert hij zich uit te spreken, de juiste vragen te stellen en zijn grenzen aan te geven.  

Tijdens zijn studie bleek Rico over een goed werkend kritisch denkvermogen te beschikken. Als beginnende IT-consultant die liever de kat uit de boom kijkt, heeft hij dat wat laten verslonzen. Terwijl het bedrijf waar hij werkt juist heel veel heeft aan iemand die scherpe vragen stelt en niet alles voor waar aanneemt. Zijn coach moedigt hem aan zijn frustraties om te zetten in een nieuwsgierige houding en over zijn angst heen te stappen. Met kleine stapjes lukt het Rico om wat vaker een vraag te stellen. Wanneer hij merkt hoe positief Lisa hierop reageert, wint hij aan zelfvertrouwen.   

Zo krijgt hij gaandeweg meer inzicht in zijn interesses en talenten en meer controle over zijn werk-privébalans. Dat heeft uiteindelijk niet alleen een positieve invloed op zijn werkgeluk, maar ook op zijn productiviteit, op de kwaliteit die hij levert én op zijn gevoel toch echt op de juiste plek te zitten. 

Rico’s verhaal laat zien hoe belangrijk het is om ruimte te maken voor reflectie, begeleiding en eerlijke gesprekken—juist in een branche waar prestaties vaak boven alles gaan. Soms begint duurzame groei simpelweg met het stellen van één goede vraag. 

Questions about this topic? Contact us.

Read more