Coaching anno 2025: laagdrempelig, flexibel en preventief

Coachtrajecten zijn vaak log, bureaucratisch en gericht op herstel, niet op preventie. Dat moet veranderen. Bij Buddy willen we dat iedereen toegang kan hebben tot een coach. Dat doen we door coaching laagdrempelig, flexibel en preventief te maken.
Een coachtraject in gang zetten is bij de meeste organisaties een hell of a job. Eerst is er een intakegesprek. Daaruit volgt een voorstel dat geaccordeerd moet worden. Wat zorgt voor verlies aan momentum en dat het gevoel van urgentie op de achtergrond kan raken. Daarna volgen er meestal drie tot negen sessies met aansluitend een slotgesprek.
Maar niet iedereen heeft baat bij zo’n lang traject. Sommigen hebben aan één gesprek met een expert genoeg om weer vooruit te kunnen.
In een wereld waarin de ontwikkelingen snel gaan, de werkdruk hoog is en de menselijke behoeftes zo verschillen, is deze one-size-fits-all aanpak gedateerd. Er is iets anders nodig. Een lossere aanpak, zodat coaching op maat en on demand de normaalste zaak van de wereld kan worden.

De vertrouwde aanpak werkt niet in de nieuwe wereld
In vele sectoren staat de arbeidsmarkt onder druk. Tegelijkertijd zorgen de opkomst van artificial intelligence en verschuivende machtsverhoudingen op het wereldtoneel voor een onzeker toekomstbeeld. Dat vergroot het gevoel van stress en daarmee het risico op een burn-out. Het zorgt er ook voor dat het belangrijker is om jezelf te ontwikkelen en na te denken over je loopbaan. En om een goede werk-privébalans creëren.
Precies daarom zou het voor iedereen goed zijn om een klankbord tot zijn of haar beschikking te hebben. Iemand die op gezette tijden met je meedenkt. Iemand bij wie je even je hart kan luchten. Die polst hoe het met je gaat, die helpt om blokkades weg te nemen en te (her)ontdekken waar je energie van krijgt. Maar ook iemand met wie je kan sparren over de aanpak van een klantvraag, de omgang met een moeilijke collega of de volgende stap in je carrière.
“De vertrouwde aanpak werkt niet in de nieuwe wereld.”
On demand coaching is laagdrempelig, flexibel en preventief
Mensen hebben behoefte aan lichter, sneller en laagdrempeliger. Een coach on demand, die je in kan schakelen wanneer jou dat uitkomt. En dus niet pas als het te laat is, maar juist daarvoor. Coaching is namelijk veel effectiever wanneer je er gebruik van maakt, niet om van een burn-out te herstellen, maar preventief: om jezelf te ontwikkelen.
Iedereen in Nederland zou snel en eenvoudig toegang moeten hebben tot een professionele coach. En daarvoor moet coaching laagdrempelig, flexibel en preventief zijn:
Accesible – Hoe makkelijker het is om even een coach in te schakelen, hoe beter. Maak van het intakegesprek tegelijkertijd het klikgesprek. En als het klikt: maak er dan ook maar meteen de eerste sessie van. Door daar niet te moeilijk over te doen, wordt het eenvoudiger om een coach in te schakelen.
Flexibel – Zorg dat mensen niet vast zitten aan een coach. Denk je aanvankelijk vijf gesprekken nodig te hebben, maar is na drie gesprekken alles wel zo’n beetje besproken? Ook goed. Eén keer per maand een gesprek of om het half jaar? Zorg dat het allemaal kan. En zorg ervoor dat de coachee in charge is.
Preventief – Voorkomen is beter dan thuis zitten. Ook als er niks aan de hand is (of lijkt) is het goed om regelmatig even pas op de plaats te maken. En te kijken hoe het met je gaat en of je nog (verborgen) ontwikkelwensen hebt.

Meer werkgeluk voor iedereen
Nederlanders werken gemiddeld zo’n 32 uur per week. Dat is misschien wat minder dan vroeger en lager dan het Europese gemiddelde, maar nog steeds een substantieel onderdeel van het dagelijks leven. Bovendien: doordat er momenteel zoveel te doen is, is die 32 uur behoorlijk goed gevuld. De werkdruk is hoog.
Juist daarom is het van groot belang om echt op je plek te zitten en werkgeluk te ervaren. Daarvoor kijken wij naar vier pijlers: je wilt een zekere mate van autonomie ervaren, verbondenheid voelen met de organisatie waarvoor je werkt, goed zijn in wat je doet en bijdragen aan iets wat zinvol is. Zoals een van onze coaches zegt: ‘Het leven is simpelweg te kort om vast te blijven zitten in stress, frustratie of boosheid.’ Als je op je plek zit en lekker in je vel , functioneer je beter en ben je beter in staat collega’s met raad en daad bij te staan.
Door coaching laagdrempelig en vanzelfsprekend te maken, helpen we het werkgeluk van iedereen te vergroten. Dat zorgt voor mentaal gezonde organisaties die flexibel en veerkrachtig kunnen zijn in een voortdurend veranderende wereld.
Wil je liever direct in gesprek over hoe je werkgeluk binnen jouw organisatie structureel kunt versterken? Trek ons gerust aan de mouw. We denken graag met je mee.
Read more
-
Zo help je leidinggevenden om werkgeluk te vergroten
Goed leiderschap is dé sleutel tot werkgeluk. In deze blog ontdek je hoe…
-
Coaching anno 2025: laagdrempelig, flexibel en preventief
Coaching op het werk moet laagdrempelig, flexibel en preventief zijn. Ontdek waarom dit…
-
Vragen aan Buddy – Monique
Hoe herken je een goede coach? Monique (Buddy) deelt haar visie op werkgeluk,…