Waarom mentale gezondheid de belangrijkste arbeidsvoorwaarde is

De Europese arbeidsmarkt heeft een probleem. In drie woorden: krapte, krapte en krapte. Tussen nu en 2070 neemt onze werkende bevolking met 15% af. De problemen zullen voorlopig dus alleen maar groter worden. Voor elke organisatie is het van levensbelang om personeel gezond te houden. Fysiek, maar ook mentaal. Voorkomen is beter dan thuiszitten. Niet alleen omdat uitval tot nog meer tekorten leidt, maar ook omdat mensen langer bij je zullen blijven wanneer je investeert in hun mentale gezondheid. En je wordt aantrekkelijker voor toekomstige werknemers.
Liever mentaal gezond dan een vet salaris
In 2023 deed UKG Workforce Institute uitgebreid onderzoek naar het belang van mentale gezondheid voor werknemers in Europa. Ze interviewden 3400 mensen in tien verschillende landen. Zo ontdekten ze onder andere dat meer dan 80% van de werknemers liever een betere mentale gezondheid heeft dan een beter salaris. Tweederde van de ondervraagden gaf bovendien aan bereid te zijn hun huidige baan in te leveren voor een minder goed betaalde baan als die nieuwe baan meer mentale ondersteuning biedt.

De manager als sleutel tot werkgeluk
Nog een opmerkelijke uitkomst van het onderzoek van UKG: de invloed van managers en leidinggevenden op de gezondheid van individuele teamleden is groter dan die van een dokter of therapeut. En ongeveer gelijk aan die van een levenspartner.
Wanneer een manager gestrest is, heeft dat z’n weerslag op de medewerkers die hij of zij aanstuurt. De mentale gesteldheid van een leidinggevende druppelt als het ware naar beneden. Een manager in balans heeft een grotere kans om leiding te geven aan een team dat in balans is. Andersom werkt het ook: gestreste teamleden leggen druk op een manager. Het is een wisselwerking. Juist daarom is het zo belangrijk om elk individu, op elke plek in de organisatie, de mogelijkheid te bieden met zijn of haar mentale gezondheid bezig te zijn.
“Meer dan 80% van de werknemers heeft liever een betere mentale gezondheid dan een beter salaris.”
Iedereen kent stress – dus praat erover
Vergeleken met twintig jaar geleden, is er al een hoop verbeterd, maar er rust nog steeds een taboe op mentale problemen door werkgerelateerde stress. Mensen denken vaak dat het aan henzelf ligt. Dat ze zeuren. Veel leidinggevende denken bovendien dat stress onderdeel is van hun takenpakket. Comes with the job. Ze vinden dat ze stressbestendig moeten zijn. Alleen betekent dat iets te vaak dat ze vooral een grote stresstolerantie hebben. Ze accepteren de stress en negeren de problemen die ze ervaren. Dat heeft niet alleen gevolgen voor hun persoonlijke gezondheid, maar ook voor het functioneren van hun team.
Voorkomen is beter dan thuiszitten
Omdat het taboe op de hulpvraag nog steeds bestaat, is het vaak te laat wanneer er aan de bel getrokken wordt. Meestal staat iemand dan al op het punt van omvallen. Daarom is het belangrijk om ook als er (ogenschijnlijk) niets aan de hand is al aandacht te besteden aan de mentale gezondheid van je medewerkers. Er is namelijk altijd wat aan de hand. Dat hoeft niet per se binnen een organisatie te zijn. Een thuissituatie kan ook voor stress zorgen. Het moderne leven is veeleisend en ook de wereldproblematiek kan z’n weerslag hebben op iemands geestelijke gezondheid.
Een professionele coach voor iedereen
Om problemen te voorkomen, is het dus belangrijk om medewerkers een laagdrempelige manier aan te bieden hun hart te luchten. Een coach die weet hoe mensen in elkaar zitten, begrijpt wat er speelt en met de juiste vragen iemand bewust kan maken van iemands valkuilen, (onbekende) talenten en mogelijke kansen. Iemand die stress herkent en weet wat er nodig is om daar beter mee om te gaan en kan helpen om het te reduceren.

Leidinggevenden maken het verschil
Voor leidinggevenden is het bovendien van belang zelf enige vaardigheden te ontwikkelen in het herkennen van en omgaan met mentale problemen. Bij henzelf en bij hun teamleden. Zij spelen een cruciale rol in het motiveren en ondersteunen van hun medewerkers. Door hun eigen vaardigheden te ontwikkelen, kunnen zij niet alleen de effectiviteit van hun team verhogen, maar ook bijdragen aan een cultuur waarin medewerkers zich ondersteund voelen en zich kunnen ontwikkelen.
Het mes snijdt aan meerdere kanten: van goede coaching wordt iedereen beter
Een goede coach bevordert niet alleen de mentale gezondheid van het individu, maar van de hele organisatie. Hoe beter individuele werknemers in balans zijn, hoe beter hun organisatie zal functioneren.
Meer werkgeluk betekent niet alleen minder uitval, maar ook meer productiviteit. Wanneer je structureel met de mentale gezondheid van je werknemers bezig bent, leer je bovendien patronen en valkuilen te herkennen. Zonder de privacy van het individu te schenden, kan coaching helpen om processen te verbeteren en de werkcultuur gezonder te maken.
Tot slot heeft coaching z’n weerslag op de uitstraling van een organisatie. Door structureel met mentale gezondheid bezig te zijn, zorg je voor een betere binding met je huidige werknemers en word je aantrekkelijker voor toekomstige. Het is dus goed voor je employer branding.
Wil je liever direct in gesprek over hoe je mentale gezondheid binnen jouw organisatie structureel kunt versterken? Trek ons gerust aan de mouw. We denken graag met je mee.
Lees ook
-
Waarom mentale gezondheid de belangrijkste arbeidsvoorwaarde is
Meer dan 80% van de werknemers verkiest mentale gezondheid boven een hoger salaris.…
-
Strikt vertrouwelijk: Simon en het eeuwige tijdgebrek in de transportwereld
Transportplanners werken vaak onder hoge druk. Lees hoe reflectie en coaching zoals Buddy’s…
-
Vragen aan Buddy: Niki Achterkamp
Als arts, leidinggevende én coach ontdekte Niki hoe diepgewortelde patronen ons kunnen belemmeren…