De transportwereld en de snelste route naar werkgeluk

Elke branche heeft z’n eigen uitdagingen. Wie aan de transportsector denkt, denkt in eerste instantie aan vrachtwagens die heel Europa doorkruisen. Of aan busjes die ervoor zorgen dat je vandaag in huis krijgt wat je gisteren hebt besteld. Maar vergeet de thuisbasis niet: het kantoor. Achter de schermen werken planners en coördinatoren keihard om alles in juiste banen te leiden. Het is een hectische wereld waarin je snel achter de feiten aanloopt. Door de grote werkdruk is er weinig ruimte voor reflectie en gaat er vaak iets essentieels verloren: zelfontwikkeling en werkplezier. 

De belangrijkste uitdaging voor transportbedrijven 

Eigenlijk zijn transporteurs tegenwoordig IT-bedrijven. Het hart daarvan wordt gevormd door planners en coördinatoren die achter hun computers met behulp van software aan het puzzelen zijn om spullen op de afgesproken plek te krijgen.  

Juist op kantoor, waar de routes worden uitgedacht, de chauffeurs worden aangestuurd en de klant op de hoogte wordt gehouden, kan de werkdruk tot grote hoogten stijgen. Mensen lopen het gevaar zichzelf voorbij te rennen en te veel hooi op de vork te nemen. Ze zijn gewend om maar door te racen, nemen geen tijd om te reflecteren, negeren de signalen dat het mis gaat en trekken te laat aan de bel.  

De grootste uitdaging: hoe schep je in deze hectische omgeving de ruimte om even afstand te nemen? Daarvoor moeten we eerst weten welke obstakels er op de weg te vinden zijn.  

Eerste obstakel: alles moet gisteren gebeuren 

Planning is de kunst om transportvoertuigen zo efficiënt en volbeladen mogelijk van A naar B via C en D tot slot weer terug naar A te vervoeren. Tussendoor kan er van alles gebeuren. Spoedjes gooien de boel overhoop, een weg blijkt omgelegd of een laad- en losplaats is onvindbaar.  

Planners werken daardoor vaak ad hoc en voelen de verontwoordelijkheid om alles zelf op te lossen. Hierdoor komen ze in patronen vast te zitten. Ze werken keihard, dat levert stress op en kan tot irritatie onderling leiden. In de transportwereld moet alles gisteren gebeurd zijn. Tijd om even een pas op de plaats te maken en rustig te kijken hoe het allemaal gaat, is er niet.  

In 80% van de gevallen levert de ad-hoc-werkwijze ook heel veel op. Door snel te handelen en slimme beslissingen te maken, kun je een hoop geld besparen. Dat geeft veel voldoening. Alleen, in 20% van de gevallen, zeker op lange termijn, loop je tegen een muur op. Op een gegeven moment gaat zich dat tegen je keren. 

Tweede obstakel: doeners reflecteren niet 

Veel transportbedrijven bestaan al lang, hebben een praktische hands-on-mentaliteit en  zorgen goed voor hun mensen. Veel planners werken er dan ook al een tijdje. Ze identificeren zich als het ware met de transportwereld. Omdat ze zo geregeerd worden door de waan van de dag, hebben ze geen tijd om te reflecteren. Bovendien hebben ze daar ook niet de persoonlijkheid voor. Het gaat zoals het gaat en we doen het hier zoals we het doen, daar stel je geen vragen bij.   

Een beetje stress hoort er natuurlijk bij, maar het is vaak moeilijk om te bepalen waar het tipping point ligt van een beetje stress naar veel te veel stress. Bovendien kan het ook zomaar gebeuren dat je, zonder het door te hebben, vastzit in je ontwikkeling. Eigenlijk haal je geen voldoening meer uit je werk, maar omdat je gewend bent om te werken zoals je werkt, heb je dat niet door. 

Derde obstakel: het is een gesloten wereld 

De doorgroeimogelijkheden binnen transportbedrijven zijn vaak beperkt. Wanneer je planner bent, kun je op een gegeven moment de rol van coördinator of teamleider krijgen. Maar het blijft een piramide: niet elke planner kan doorstromen naar een volgende functie. De planners die wel doorstromen en een team aansturen, vinden het vervolgens vaak moeilijk om wat meer afstand tot de werkvloer te nemen. Ze blijven alles zelf doen, maar kunnen wel geïrriteerd raken als er dingen misgaan.  

De transportwereld is een gesloten wereld. Spanningen, frustraties en ergernissen verdwijnen vaak onder water, zodat er een cultuur ontstaat waarin reflectie niet bestaat en er pas aan de bel getrokken wordt als het te laat is. 

Reflecteren kun je leren 

Problemen ben je het liefste voor. In een cultuur waarin alles eigenlijk gisteren al gebeurd had moeten zijn, is dat moeilijk. Je denkt: stress hoort erbij. Je herkent niet dat het erger wordt of dat je stilstaat in je ontwikkeling , totdat je tegen een muur loopt. Om dat voor te zijn, is het noodzakelijk om structureel even afstand te nemen. Dat gaat niet van het ene op het andere moment. Reflecteren moet je leren. En daar kunnen wij je bij helpen. 

In individuele sessies nemen onze coaches eerst de dagelijkse realiteit onder de loep. Hoe gaat het met je, hoe is de verhouding met je collega’s en hoe werken jullie hier samen? Maar ook: wat speelt er, welke frustraties leven er, en hoe zie je de toekomst? Vervolgens kijken we welke stress erbij hoort en wat buitenproportioneel is. Kun je het oplossen door op gezette tijden even een kleine wandeling te maken of is het nodig om problemen met collega’s te bespreken? Door te coachen op persoonlijke effectiviteit helpen we coachees om beter om te gaan met werkdruk, stresssymptomen en triggers te herkennen en grenzen te stellen. Met de Masterclass voor Leiders kunnen we teamleads leren om wat meer afstand tot de werkvloer te nemen, maar ook om (potentiële) problemen bij teamleden te signaleren en aan te kaarten .   

En daar profiteert de hele organisatie van 

Bij onze klanten in de transportsector merken we geregeld dat het gebrek aan reflectiemomenten niet alleen individueel problemen oplevert, maar ook op organisatieniveau. Door bijvoorbeeld wekelijks of maandelijks in groepsverband even terug te blikken op de voorafgaande periode, kun je een gezondere cultuur creëren waarin het vanzelfsprekend is om even pas op de plaats te maken en dingen bespreekbaar te maken. En dat is uiteindelijk beter voor iedereen. Voor de planners, voor de teamleads, maar ook voor de chauffeurs bijvoorbeeld. 

Iets voor jouw organisatie? Neem gerust contact met ons op.

Lees ook